BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 23, 2010

KOLEKSI RESEPI

1) PUDING LAICI
    - sumber : Norpisah Hanim Ismail (Kak Long)

Bahan-bahan :
1 pek agar-agar kering
4 tin air (ikut sukatan tin susu)
1 tin gula (ikut sukatan tin susu)
1 tin susu cair
3 biji telur
1 tin laici

Cara memasak :
a. 1 pek agar-agar dimasak dengan 4 tin air hingga larut
b. Masukkan 1 tin gula ke dalam larutan agar-agar dan masak sampai larut.
c. Masuk 1 susu cair & 3 biji telur (susu dan telur perlu diblender terlebih dahulu)
d. Laici dipotong dadu atau dihiris.
e. Masak semua hingga larut dengan api perlahan hingga pekat.
f. Tuang dalam bekas dan sejukkan.
g. Bila dah sejuk boleh dihidangkan.

2) KEK COKLAT KUKUS
    Sumber : Hamiza Ismail

Bahan-bahan :
250gm buttercup
2 cawan gula castor
4 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
1 kotak susu coklat dutchlady
1/2 cawan minyak daisy

Cara membuat :
a. Buttercup + gula castor = pukul kembang
b. Tambah telur = pukul lagi , kemudian campur tepung + serbuk koko + baking powder dan soda bikarbonat (diayak terlebih dahulu)
c. Masukkan susu coklat dan akhir sekali minyak= jangan pukul lama
d. Ratakan adunan dan masukkan dalam bekas pembakar
e. Kukuskan adunan tadi.
f. (Peringatan : Pastikan penutup kukus dibalut dengan tuala/kain supaya wap tidak jatuh ke atas kek)
g. Sejukkan kek dan hidangkan. Selamat mencuba!

3) BLUEBERRY CHEESECAKE



Bahan-bahan:
Crust :
110g butter (dicairkan)
200g biskut tiger/oreo (dihancurkan)
Filling :
500g/2 buku cream cheese
30g butter
120 gula castor
sedikit kulit lemon yang diparut
sedikit perahan jus lemon
30g tepung jagung
200-300ml- whipping cream
4 biji telur (dipukul dahulu)
150g blueberry pie filling

Cara membuat :
a. Untuk membuat crust , campur butter cair dan biskut. Ratakan campuran tadi di dalam dulang pembakar dan disimpan 20minit di dalam peti sejuk (chiller).
b. Untuk membuat filling pula, butter dan cream cheese dipukul hingga kembang.
c. Tambah gula + parutan kulit lemon + jus lemon + tepung jagung =pukul + whipping cream + telur = jangan pukul lama.
d. Keluarkan dulang pembakar tadi dari peti sejuk, kemudian tuang adunan dalam adunan tersebut.
e. Bakar adunan pada suhu 150 darjah celcius, api bawah.10 minit akhir api atas. Jumlah masa selama 1 jam.
f. Sejukkan kek beberapa jam. Seeloknya setelah sejuk pada suhu bilik, masukkan kek ke dalam peti sejuk.
g. Sebelum dihidang, letakkan blueberry filling di atas kek. Selamat Mencuba.

4.KEK PISANG
Sumber : Helmi




Bahan-bahan :

200g gula kastor
200g minyak Jagung
200g pisang
3 biji telur
180g tepung gandum
1camca teh  soda bikarbonat

Cara membuat :
1. Masukkan gula + telur  ke dalam blender = kisar hingga kembang.
2. Masukkan pisang yang telah dipotong-potong dan minyak.
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat serentak dan letakkan ke dalam satu bekas.
4. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam tepung dan gaul rata.
5. Setelah sebati, masukkan adunan ke dalam dulang pembakar.
6. Pastikan dulang telah disapu minyak.
7. Bakar adunan tadi pada suhu 15o darjah celsius selama 45 minit.
8. Hidang setelah sejuk.